Εξομοιωτής Οδήγησης

Λογισμικό Εκπαίδευσης

Το λογισμικό για την εκπαίδευση οδηγών των προσομοιωτών που προτείνει η Smart Drive Ltd είναι μοναδικό στην Ευρώπη. Kαθορίστηκε σε συνεργασία με την EFA (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Σχολών Οδήγησης) και τη CIECA (Διεθνή Επιτροπή Εξετάσεων Οδήγησης Αυτοκινήτου).

 

Η μοναδικότητά του οφείλεται στον τρόπο ανάπτυξης και εξέλιξής του, αφού πραγματοποιήθηκαν μακροχρόνιες έρευνες σε κορυφαία ερευνητικά κέντρα σε συνεργασία με την κατασκευάστρια εταιρεία.
Αναφέρονται οι 6 βασικές ομάδες σεναρίων και ορισμένα ενδεικτικά σενάρια που περιέχει η κάθε μία:

  1. Βασική εκπαίδευση: στοιχεία λειτουργίας αυτοκινήτου, ρύθμιση θέσης και καθρεπτών, ζώνη ασφαλείας, απόκλιση από ευθεία πορεία (τιμόνι), ασκήσεις εκκίνησης και επιτάχυνσης, ασκήσεις αλλαγής ταχυτήτων, σημείο εστίασης προσοχής οδηγού στο δρόμο.
  2. Ενδιάμεση εκπαίδευση: οικολογική οδήγηση, πρόβλεψη επικίνδυνων καταστάσεων, ασκήσεις πέδησης, εκμάθηση συνολικής απόστασης πέδησης (διαχωρισμένη σε απόσταση λόγω χρόνου αντίδρασης και απόσταση λόγω ακινητοποίησης οχήματος μετά την αντίδραση), εκκίνηση σε ανηφόρα με και χωρίς κυκλοφορία, προσαρμογή της κατάλληλης ταχύτητας ανάλογα τις κυκλοφοριακές και περιβαλλοντικές συνθήκες, αντίληψη του χώρου σε στενά.
  3. Σύνθετη εκπαίδευση: κανόνες προτεραιότητας από τα δεξιά, κυκλική διασταύρωση, καταστάσεις με άλλους συμμετέχοντες στην κυκλοφορία, ευάλωτοι χρήστες της οδού (πεζοί, παιδιά, ποδηλάτες, ζωήλατα οχήματα κά), σενάρια προσπέρασης σε όλων των ειδών τις οδούς, αλλαγή λωρίδων κυκλοφορίας, αποδοχή κενού σε αριστερές στροφές.
  4. Ειδικά θέματα οδήγησης: επαρχιακή οδός, αυτοκινητόδρομος, πόλη, επαρχιακή πόλη, επικίνδυνες καταστάσεις, εμπόδια στο δρόμο (έργα επί της οδού άνευ σήμανσης, παρκαρισμένα μέσα στο δρόμο σε ευθείες και στροφές, παιδιά με μπάλες, απότομη στένωση κά), εύρεση διαδρομής με συστήματα πλοήγησης και με χάρτη, προσομοίωση μέθης για διαφορετικά ποσοστά συγκέντρωσης αλκοόλ στο αίμα, μέτρηση χρόνου αντίδρασης πριν και μετά τη χρήση αλκοόλ.
  5. Καιρικές συνθήκες και καταστάσεις ορατότητας: ηλιοφάνεια, βροχή, ομίχλη, χιόνι, σκοτάδι, συνδυασμοί αυτών.
  6. Ελεύθερη οδήγηση: απεριόριστα χιλιόμετρα εκπαίδευσης με όλους τους δυνατούς συνδυασμούς κυκλοφοριακών και περιβαλλοντικών συνθηκών.

 

Μετά από την ολοκλήρωση κάθε σεναρίου, εμφανίζεται στην οθόνη η αξιολόγηση του οδηγού. Στο τέλος, οι επιδόσεις του κάθε οδηγού σώζονται στο σκληρό δίσκο του προσομοιωτή για μελλοντική χρήση.

 

Προσομοιωτής Οδήγησης

 

Παράδειγμα Σεναρίων Οδήγησης

 

smartdrive

download

 

Truck/Bus Motion Supported

Truck/Bus Simulator

Τμήματα από το Πρόγραμμα για τις Σχολές Οδηγών (Αγγλική έκδοση)

Car Simulator

Real Car Simulator

RADIO SPOT: www.simulators.gr

TV SPOT (2009): HEINEKEN - ANT1 - FOERST

Road Safety Foerst!